
Projecte
Image by: Laia Ventayol-García
ERC Consolidator Grant
Narratives de la criminalitat mediambiental a la mar: Un estudi polièdric del discurs hegemònic sobre el delicte i el dany mediambiental a la mar (des de l’any 1982 fins al present) – OCN
Horizon Europe, Comissió Europea, 2022-2027.
GA 101043711.
1 d’octubre de 2022 – 30 de setembre de 2027
Finançament: 2.000.000 €.
Investigadora Principal: Dra. Marta Puxan-Oliva
D’ençà la signatura de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar (1982), les narratives sobre els danys i els delictes mediambientals han canviat la manera de veure la regulació, la sostenibilitat i els drets humans a la mar, i n’estan conformant un discurs hegemònic. Avui ens trobam amb un corpus emergent de literatura i cinema contemporanis en diverses llengües que s’interessa pels discursos de criminalitat mediambiental a la mar, la conflictivitat en les jurisdiccions nacionals i internacionals, els efectes devastadors per a la sostenibilitat i les amenaces sobre els drets humans que la criminalitat mediambiental comporta, així com per la incertesa a l’hora de determinar les línies que separen el delicte del dany. La literatura i el cinema són només una part de les narratives que es preocupen per aquest problema, ja que és, en primera instància, l’objectiu principal de les polítiques ecològiques, les lleis, els tractats i els documents científics, que també elaboren textos per explicar-lo.
Com es conceben els arguments i idees sobre aquest dany dins els discursos culturals i científics sobre els quals es basen les polítiques i regulacions internacionals del delicte i el dany mediambiental a la mar en el context actual? De quina manera es retroalimenten els discursos culturals i científics en aquest imaginari?
El projecte OCN vol respondre a aquest repte per mitjà de tres objectius:
- Analitzar les narratives del delicte i el dany mediambiental a la mar en un corpus d’obres literàries i fílmiques posteriors a 1982.
- Dur a terme una anàlisi narrativa nova dels discursos divulgatius i reguladors del delicte i el dany mediambiental a la mar des de la perspectiva combinada de l’oceanografia, la criminologia verda i l’ecologia verda.
- Fer una valoració polièdrica del discurs hegemònic internacional sobre la situació actual del delicte i el dany mediambiental a la mar.
Dins del corpus de textos del projecte s’estudien els efectes que es manifesten en tres àrees diferents:
- L’explotació de recursos biològics i minerals marins.
- Els vessaments i els residus tòxics i plàstics.
- El dany mediambiental en els ecosistemes marins en termes de canvi climàtic.
El projecte introdueix l’anàlisi narrativa interdisciplinària de les pràctiques discursives per tal d’oferir una mirada més crítica i més completa del discurs hegemònic internacional sobre la criminalitat mediambiental a la mar, amb l’objectiu d’identificar-ne les definicions i els problemes, i servir d’inspiració per assolir un futur de la mar més sostenible.